Tips om beter in slaap te komen

Slapen

“Gun jezelf rust, uit rust komt kracht”

Je ligt wakker in bed. Draaiend en denkend. Je hebt moeite met in slaap komen. Je gedachte gaan heen en weer, van voor naar achter en in cirkels. Je hoopt dat je snel in slaap valt omdat je bang bent om moe op te staan. Je denkt aan dingen die nog komen, dingen die gebeurd zijn en problemen die op dit moment in jouw leven spelen.

Hoe harder jij probeert in slaap te vallen hoe moeilijker het wordt, totdat jij eindelijk in slaap valt kort voordat de wekker gaat.

Een situatie die iedereen kent! Iedereen heeft wel eens een nacht gehad waarin ze niet goed in slaap konden komen ongeacht de reden daarvan. Iedereen heeft wel eens gevochten om in slaap te komen en verloren.

Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van slaap? Wil je makkelijker in slaap komen, beter slapen en uitgerust wakker worden? Vraag dan gratis en vrijblijvend een intakegesprek aan, mail ons of bel ons, om te kijken wat wij voor jou kunnen betekenen. 

Wil je wat handige tips? Lees dan verder!

Reframen/Herkaderen 

Een van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven is: “Stop met vechten!” Ja, je ligt wakker. Met vechten ga je het niet winnen. Dit weet je want dit heb jij al talloze keren geprobeerd! Het is tijd om een andere denk- en kijkwijze te hanteren.  

Zie het wakker liggen als een kans, een moment voor jezelf waaruit jij je voordeel kan halen. Om dit op deze manier te zien zal jij je denkwijze hierover kunnen aanpassen. De keuze is aan jou…

Rusten en in slaapvallen zijn hoog onderschat in onze samenleving. Wanneer is de laatste keer geweest dat jij het jezelf toeliet om gewoon even niks te doen zonder dat je iets moest bereiken of iets voor iemand anders moest doen? Gewoon even liggen en ervaren wat er allemaal in en om je heen gebeurt. In plaats van vechten, wanneer je wakker wordt in het midden van de nacht of ’s avonds niet in slaap kan vallen, zie het als een kans om gewoon even met jezelf te zijn.  Een momentje echt rust te ervaren en niet hoeft bezig te zijn met iets of iemand. Denk eens na hoe waardevol dit moment kan zijn, totale rust zonder gestoord te worden. Om hier bewust mee bezig te zijn zou je zelfs nog een vorm van meditatie kunnen doen of gewoon simpel weg naar je hartslag of ademhaling luisteren. 

Relaxen

Terwijl jij jezelf niet in slaap krijgt, kan jij je lichaam en geest aanmoedigen om gewoon te relaxen. Hier zijn heel veel technieken voor. Een van de makkelijkste is bewust bezig zijn met je ademhaling.

Je ademhaling is een onderbelicht onderwerp in onze scholing. Ademen klinkt zo makkelijk maar er zit zoveel meer achter! Wanneer gebruik jij welke ademhaling? Welke ademhaling kan ik voor verschillende onderwerpen gebruiken? Zoals:

 • Ontspannen;
 • Sporten;
 • Mediteren;
 • Ontstressen;
 • Slapen;
 • Meer energie krijgen;
 • En nog veel meer.

Terug naar het relaxen. In je slaap adem je veel dieper en langzamer als overdag. Door dit te gaan oefenen en simuleren, stimuleer jij je mind om een signaal aan je lichaam te geven om te gaan slapen. Hoe doe je dit? Simpel! Adem eens langzaam en diep in en blaas rustig en lang uit. Elke ademhaling probeer je langer te maken. Minimaliseer je ademhalingen tot je op ongeveer 3 tot 5 ademhalingen per minuut zit. Onthoudt: het doel is niet om in slaap te vallen maar te relaxen. 

Verwerken van gedachten

Als je merkt dat je nog steeds in cirkeltjes aan het draaien bent met je gedachtes kan het helpen om deze van je af te schrijven. Zet een wekkertje tussen de 10 en 15 minuten en schrijf alles op wat er in je hoofd omgaat. Het is van belang dat je tijdens het opschrijven niet terug leest wat je op schrijft. Na 10-15 minuten, als je wekker is afgegaan, spreek je met jezelf af dat je hier nog op terug komt maar dat het voor nu voldoende is. Lees pas terug wat je hebt opgeschreven als je wakker wordt. 

Meestal gaan die nachtelijke gedachtes over dingen uit het verleden of heden. Zorgen om dingen die komen of gebeurd zijn. Gebruik je aantekeningen als raadgevers. Kijk of je er wat mee kan, of er ideeën tussen zitten of oplossingen, om je zorgen te verwerken.  

Rustig bewegen

Voel jij je ontspannen en relaxt, heb jij je gedachtes van je afgeschreven maar ben je nog steeds wakker? Probeer dan eens om wat te bewegen. Begin met rustig te rekken en te strekken om vervolgens om je ademhaling te bewegen. Span, van boven naar beneden of andersom, spiertje voor spiertje, je spieren aan en laat los. Ervaar tijdens het loslaten wat voor ontspannen gevoel er los komt. Elke keer weer. 

Minder slaap + Minder slaap = nog minder slaap

Helaas werkt het niet zo dat als je een nacht minder goed hebt geslapen dat je de dag daarna beter slaapt. Sterker nog het werkt zelfs tegenovergesteld. Als je minder slaap hebt gehad en nog eens minder slaap krijgt, zal je minder goed slapen. Het is dus belangrijk dat jij voldoende rust en ontspanning voor jezelf creëert.

Als je ’s ochtends wakker wordt en slecht hebt geslapen, ga dan niet van koffieautomaat naar koffieautomaat of van Red Bull naar Red Bull. Maar pak je rust. Kijk of je, het liefst een aantal keer op de dag, 15 tot 20 minuten rust kan pakken. 

Probeer tijdens deze momenten van rust niets te doen. Ook niet op je telefoon, een podcast luisteren of een puzzeltje maken, maar echt niets. Wat je wel kan doen is wandelen of dagdromen! 

Hierdoor krijgt je lichaam de rust die het verdient en nodig heeft waardoor jij ’s avonds weer beter in slaap kan komen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om het inslaap komen en je slaap te verbeteren maar dit is wel even voldoende. 

Wat kunnen wij voor jou betekenen

Samen met jou gaan wij op zoek naar wat de reden is dat jij zo slecht in slaap kan komen of slaapt. Vanuit daar gaan we kijken naar de oplossingen en hoe wij ervoor kunnen zorgen dat jij weer beter kan slapen.

Wat levert dit jou op:

 • Meer energie;
 • Minder negatieve stress;
 • Beter omgaan met stress;
 • Beter slapen;
 • Meer bewust van jouw innerlijke processen;
 • Een gelukkiger en gezonder leven.

Vraag gratis en vrijblijvend een intakegesprek aan, mail ons of bel ons, om te kijken wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen!

  Naam: (verplicht)

  Email: (verplicht)

  Onderwerp:

  Bericht: